cim
veszély

Tábor-hegy, dolomitfeltárás, Budapest III.ker., Pilis és Budai-hegység

Geológia: A Tábor-hegy K-i lejtőjén triász korú dolomitsziklacsoport található, melyből egy vető mentén Budapest második legnagyobb (162 m hosszú, 16 m mély) dolomitbarlangja nyílik, a Táborhegyi-barlang. Bár a barlang kiemelten védett, jelenleg szabadon bejárható, mivel vasrácsát illetéktelenek feltörték. A belátást jellegzetes \"ötszemű\" födémnyílása teszi lehetővé. A barlang előtt - tiszta időben - szép kilátásunk van Óbudára, Békásmegyerre és a Pilisre. A dolomit tűzköves, ugyanúgy, mint a közeli Hármashatár-hegyé. A tűzkőlencsék a barlang melletti és alatti sziklában tanulmányozhatók, elérhetik a több dm-t is, szürkés-barnásak, az eróziónak kitett helyeken fehér opálszerű kéreg vonja be. Repedéseiben ritkán apró kvarckristályok észlelhetők. A dolomit repedéseiben - elsősorban ott, ahol vasoxidok is feldúsultak - mm körüli dolomitkristályokra, elszórtan mm alatti fehér barittáblákra bukkanhatunk. A barlangi ásványokról nem találtam irodalmat, egy helyen apró cseppköveket említenek (nem hidrotermális karsztüreg!). Elvétve apró fehér kalcitos erek, borsóköves bevonatok is megfigyelhetők. A barlang a múlt században történt feltárásakor a bejárat közelében jégkorszaki emlősök (vadló, gyapjas orrszarvú, gímszarvas) maradványaira, de emberi maradványokra (őskori cserépedények, csontok)is bukkantak. Nagyon kevés az elérhető lejtőtörmelék, leginkább a barlang alatti út mentén a sziklák alatt találhatunk némi mintát.

Leírás: A sziklasoport a barlanggal együtt a legkönnyebben megközelíthető a Flórián-térről a 137-es busszal a Viharhegyi útig, onnan a zöld körtúra jelzést követve kicsit visszasétálunk, majd felfelé tartva a Királylaki útra kanyarodunk be és a jelzést követve egy keskeny ösvényhez jutunk, mely 2 kanyarban felvezet a barlangig (ha a 2. kanyarban egyenesen megyünk tovább, a Hármashatár-hegyi úton kötünk ki). Annak ellenére, hogy a barlang most nyitott, engedély nélkül ne kíséreljük meg a leereszkedést! A meredek hegyoldalon álló sziklákon se mászkáljunk, állékonyságuk elég bizonytalan.

Típus: természetes feltárás

Lelőhelyfotók:
lelőhelyfotó

további fotók a lelőhelyről >>

Ásványfotók:
ásványfotó

a lelőhely összes ásványfotója >>

Ásványlista:

Ásvány Fotó Ásvány megjelenése a lelőhelyen
barit 2 Nyomokban előfordul az enyhén vasas dolomit repedéseiben,1 mm alatti fehér táblákban
dolomit 2 Színtelen, 1 mm körüli romboéderek a kőzet repedéseiben, kőzetalkotó
goethit 1 Sárgás-barnás limonitos kérgek, vasszulfidos fészkek utáni álalakok
hematit 0 Vörös porszerű hintések
kalcit 1 Fehér erek, fészkek, ritkán borsókőszerű halmazok, nem gyakori
kvarc 5 Tűzkőlencsék repedéseiben 1 mm alatti zömök kristályokból álló kérgek
kvarc (kalcedon) 3 A tűzkőlencsék fő alkotórésze, szürke, szürkés-barna, barna, fekete, a felszínen fehér mállási kéreggel
mangánoxidok 0 Fekete dendritek, kérgek - a barlang körüli fekete bevonatok azonban inkább koromra utalnak

© Nagy Mónika 2009-2022