cim

Székesfehérvár-Kisfalud murvabánya, Székesfehérvár, Velencei-hegység és Szabadbattyáni-rög

Geológia: A kőfejtő a karbon korú gránit murvásodott kőzetét tárta fel. A bánya két udvarból állt, melyeket egy több méter széles K-NY-i csapású mikrogránit telér választott el. A bánya mélyebben fekvő részein pegmatitos fészkek, illetve pegmatit-roncsok kerültek elő, az említésre méltó ásványok elsősorban ezekhez köthetők.

Leírás: A volt murvabánya Székesfehérvártól K-re feküdt, valamikori bejárata a Csúcsos-hegytől ÉNY-ra mintegy 750 m-re volt. A terület az Aranybulla-sétányról földúton közelíthető meg. A kőbányából 1999-2000 körül kerültek elő a legszebb leletek. A bányát a művelés mellett inert hulladéklerakóként is használták, emiatt előbb a déli, majd 1999-től a fejtéssel párhuzamosan az északi bányaudvar is építési törmelékkel történő feltöltésnek esett áldozatul. A 2000-es évek közepére a teljes bányaterület rekultivációja befejeződött, a törmelékkel feltöltött bányagödröket talajjal fedték be. A bányahely a népszerű internet-kereső műhold-képén egy 400 x 200 m-es trapéz alakú, gyepes dombhátként azonosítható (GPS: 47.207819, 18.485954).
Megjegyzés: ez az egykori bánya nem azonos a szakirodalomban hivatkozott Aranybulla (aplit)-bányával!

Típus: felhagyott kőfejtő

Lelőhelyfotók:
lelőhelyfotó

további fotók a lelőhelyről >>

Ásványfotók:
ásványfotó

a lelőhely összes ásványfotója >>

Ásványlista:

Ásvány Fotó Ásvány megjelenése a lelőhelyen
albit (plagioklászok) 1 Ritkán mm-es üde kristályai üregekben fennőve találhatók, melyek akár cm-es halmazokat alkothatnak. Színtelen, fűrészlapszerű kristályaiból álló halmazok ortoklász felületén jelentek meg.
epidot 0 Ritkán miarolitos üregekben mm alatti kristályokból álló halmazok.
hematit 0 Repedések, üregek felületén hintések, esetenként mm alatti gömbös halmazok.
kvarc 3 Kőzetüregekben fennőve legtöbbször matt felületű pár cm-es, illetve egyetlen pegmatit esetében fényes, üde felületű több cm-es kristályok. A legnagyobb itt előkerült példány 13,5 cm hosszú füstkvarc volt Nagy Tibor gyűjtéseként (ld. HOM 2009.1. sz. példány).
mangánoxidok 0 Néha nagyobb mennyiségben kvarc és ortoklász kristályokra települt gömbös-vesés halmazok.
muszkovit 0 A kőzetalkotó csillám (biotit) bomlásával keletkezett, törési felületeken cm-t meghaladó átmérőjű lemezek.
ortoklász 2 Pegmatitos, miarolitos üregekben fenn-nőtt többnyire cm-es, kivételesen 10 cm-t megközelítő méretű kristályok.

© Nagy Mónika 2009-2024