cim
veszély

Felhagyott bazaltbánya, Sümegprága, Bakony és Balaton-felvidék

Geológia: Sümegprágától délre a Sarvaly-hegy és a Karikás-tető közti bazaltgerincet számos kisebb-nagyobb kőfejtő tárja fel.A bazalt egy hasadékrendszer mentén üledékes kőzetek közé nyomult be, ez hozta létre a két hegyet, és az azokat összekötő gerincet. A kőfejtő a Prága-hegy bazaltját tárja fel. A helyenként tufás bazaltban vastag , esetenként 10-50 cm széles kalcitos erek járják át.

Leírás: A sümegprágai templomnál induló úton közelíthetjük meg a lelőhelyet az erdő széléig, ahol egy sorompó zárja el a továbbvezető utat. Innen gyalog megyünk tovább egyenesen a gerinc irányába.Jobbra a régi községi kőfejtő, balra pedig szintén egy régi kőfejtő bejárata. Ez utóbbi a mi bányánk. Nevet nem kapott A bányát rég nem művelik vastag törzsű fák nőtték be. A heverő kőtömbökből mégis könnyű gyűjteni.

Típus: felhagyott kőfejtő

Lelőhelyfotók:
nincs kép
Ásványfotók:
ásványfotó

a lelőhely összes ásványfotója >>

Ásványlista:

Ásvány Fotó Ásvány megjelenése a lelőhelyen
kalcit 1 Fehér réteges, pados rétegek, vagy egymásra nőtt nyúltabb romboédes kristálycsoportok a tufás rétegek hézagaiban. Egyes réteges képződmények hosszú hullámhooszúságú u.v megvilágítst követően 15-20 másodpercig foszforeszkálhatnak.

© Nagy Mónika 2009-2024