cim
védett terület

Alsó-hegy, Bódvaszilas, Gömör-Tornai-karszt

Geológia: Az Alsó-hegy az Aggteleki-karszt Bódvaszilastól északra fekvő, az országhatárig tartó területe. Kőzetegyüttese felső-perm evaporiton épült fel. A településhez közeli sávot alsó-triász vörös homokkő és sárga agyagmárga jellemzi, észak felé haladva pedig középső-felső-triász mészkövekkel találkozunk (Szinpetri, Gutensteini, Steinalmi, Wettersteini, Derenki, Hallstatti Formáció). Ásványfajokban meglehetősen szegényes terület - kalcit, vasoxid - , geológiai érdekességét/szépségét főként a változatos megjelenésű mészkövek adják. A vízmű földmunkáinál feltárásra került egy felső-permből származó, lilás színű, homokkőből és konglomerátumból álló kőzet, amely a község északi határában lévő Kavacsos nevű dombot alkotja. A szemcsék anyaga többnyire kvarc, a kőzet elsősorban kovás, ritkább esetben karbonátos és vasoxidos cementálású. Néhány nagyobb - erősen benőtt, mohás - tömb a vízmű közelében hever.

Leírás: A lelőhely legegyszerűbben a "K+", majd a "S" turistajelzés mentén, Bódvaszilasról a Vecsembükki-zsomboly felé tartva járható be. Célszerű kiindulási pont az Akácos utca végén lévő műemlék magtár. A vízművet a magtártól nagyjából északra, 7-800 m sétával érjük el. Mivel az Alsó-hegy az Aggteleki Nemzeti Park része, gyűjtésünk a talajtakaró fölötti törmelékre korlátozódjon !

Típus: természetes feltárás

Lelőhelyfotók:
lelőhelyfotó

további fotók a lelőhelyről >>

Ásványfotók:
ásványfotó

a lelőhely összes ásványfotója >>

Ásványlista:

Ásvány Fotó Ásvány megjelenése a lelőhelyen
goethit 1 barna halmazok, kitöltések, szálas képződmények
hematit 2 a mészkő és az agyagos betelepülések vörös, lilás színezőanyaga, ritkán fémfényű fekete lemezkék - vascsillám
kalcit 3 fészkek, erek homokkőben és mészkőben, szerencsés esetben pár mm-es fenn-nőtt kristályok, borsóköves-cseppköves képződmények
kvarc 2 valószínűleg hordalékból származó 1-2 mm-es, a kőzetdarabokra kalcittal cementálódott koptatott kristályok
mangánoxidok 2 fekete kérgek, dendritek
muszkovit 3 mm-es méretű csillogó, gyöngyházfényű pikkelyek homokkőben

© Nagy Mónika 2009-2024