cim

Rókás-tető környéki feltárások, Óhuta, Zempléni-hegység és Szerencsi-dombság (Tokaji-hegység)

Geológia: Az 554 m magas Rókás-tető Óhuta DNy-i határában áll. Felszíni kőzete középső-felső miocén piroxénandezit - Baskói illetve Amadévári Andezit. A kőzet helyenként bontott, agyagos, néhol tufás részek tarkítják. Hidrotermás folyamatok eredményeivel is találkozunk itt-ott a repedésekben, elválási lapokon. Ez a jelenség látványos formát ölt a hegy keleti oldalán - különösen a Szelekfej alatti festői szurdokvölgy északi bejáratánál - nagyméretű kovásodott tömbökben. Ezek tartalmazzák a lelőhely legmutatósabb ásványait: változatos színű és formájú kalcedont, egyéb kvarcváltozatokat, opált, színezőásványokat.
Az andezit és andezittufa üregeiben apró jelek arra utalnak, hogy érdekességek (talán zeolitok) előfordulása sem kizárt, de a bizonyossághoz alaposabb bejárás és hiteles vizsgálatok szükségesek.
A Rókás-tető északkeleti szomszédjának - Kis-Királyos - déli lejtőjén enyhén bontott andezit repedéseiben aprógömbös kalcedon gyűjthető a kék és a zöld különböző árnyalataiban.

Leírás: A lelőhely legegyszerűbben a település közepén álló - jelenleg nem működő - vegyesbolttól induló, helyi lakosok által létrehozott és példásan karbantartott turistaúton (nyújtott P+ jelzés) közelíthető meg. 6-700 m intenzív emelkedő után érünk a Rókás-tető oldalában körbevezető erdészeti útra, innen kezdve minden kőomlás, vízmosás szolgálhat gyűjtési lehetőségekkel.
Bár a turistatérképek szerint a lelőhelyet kikerüli a Zempléni TK határvonala, ne végezzünk bontást, rengeteg törmelék áll rendelkezésre !

Típus: természetes feltárás

Lelőhelyfotók:
lelőhelyfotó

további fotók a lelőhelyről >>

Ásványfotók:
ásványfotó

a lelőhely összes ásványfotója >>

Ásványlista:

Ásvány Fotó Ásvány megjelenése a lelőhelyen
amfibolok 1  
diopszid (piroxének) 1  
ensztatit (piroxének) 1  
flogopit (biotit sor) 3  
hematit 2  
klinoptilolit-(Ca) 2  
kvarc 12  
kvarc (achát) 1  
kvarc (jáspis) 0  
kvarc (kalcedon) 8  
mangánoxidok 3  
nontronit (szmektit csoport) 2  
opál 6  
opál (üvegopál) 3  
piroluzit 1  
piroxének 4  
plagioklászok 1  
ranciéit 1  
stellerit 1  
szeladonit 0  
szmektit csoport 3  
tridimit 1  

© Nagy Mónika 2009-2024