cim
engedélyköteles

Cinceg-tető, homokkő-feltárások, Irota, Cserehát

Geológia: Az Irotától délkeletre lévő Cinceg-tető felszíni kőzete túlnyomó részben homokkő, melyet változatos szemcseméretű pliocén törmelék, és - mint cementáló anyag - jarosit és goethit alkot. Ez utóbbiak a földtani aljzat (devon korú agyagpala és fillit) vasszulfid tartalmából, annak bomlása során keletkeztek. Helyenként a felszínen a sötétszürke agyagpala törmeléke, ebben pedig üreges kvarcgumók is fellelhetők. Az üregekben kis szerencsével sziderit és pirit utáni goethit álalakokat találunk.

Leírás: A 253 magas Cinceg-tető Irota déli végétől keletre, a közúttól 3-400 m-re "magasodik". Megközelíthető a település felől, a Szabadság úton dél felé haladva, de akár a közúttól is, a Vadász-patakon keresztül. Meg kell találnunk a beerdősült csúcson kelet-nyugat irányban átvezető erdészeti utat, ettől északra, egy kb. 50 m-es sávban találjuk a természetes és mesterséges homokkő- feltárásokat, valamint a csak kevés helyen felszínre jutó feketés palatörmeléket. Engedélykéréshez a tulajdonviszonyokat még nem sikerült kideríteni, így csak kézzel, a felszíni törmelékből szedjünk mintát.

Típus: mesterséges feltárás

Lelőhelyfotók:
lelőhelyfotó

további fotók a lelőhelyről >>

Ásványfotók:
ásványfotó

a lelőhely összes ásványfotója >>

Ásványlista:

Ásvány Fotó Ásvány megjelenése a lelőhelyen
albit (plagioklászok) 0 mm körüli fehér kristályok, a homokkő kőzetalkotója
goethit 5 a homokkő barna kötőanyaga, sötétbarna kérgek, fészkek, vasásványok utáni álalakok
hematit 1  
jarosit 3 0,1-1 mm közötti világossárga, narancssárga táblás kristályok, földes halmazok, a homokkő jellemző kötőanyaga, műszeres vizsgálatok alapján a kristályok magja többnyire jarosit, szegélye nátrojarosit
klorit csoport 1  
kvarc 4  
kvarc (kalcedon) 1  
mangánoxidok 0  
muszkovit 2  
nátrojarosit 0  
sziderit 1  

© Nagy Mónika 2009-2022