cim
védett terület engedélyköteles

Magaskői kőfejtő, Budapest XII. kerület, Pilis és Budai-hegység

Geológia: A Csillebérc és Makkosmária (Budakeszi) közötti 351 méteres Magaskő oldalán lévő kis kőfejtő triász korú dolomitot, porló dolomitot tár fel, a Budai Tájvédelmi körzetben való fekvése miatt védett, de egyébként is emlékhelynek építették ki, ezért kizárólag fényképezőgéppel gyűjthetünk. A porló dolomitban ritkábban mint az egyéb csillebérci feltárásokban előfordulnak a dolomit utáni kalcitálalakok, a hidrotermás, helyenként hovásodott erek mentén vasoxid (goethit, hematit), agyagásványok és szulfátkivirágzások.

Leírás: A kőfejtő könnyen megközelíthető a KFKI kerítés mentén vezető erdei úton, mely pár száz méter után csatlakozik a Makkosmáriára vezető sárga jelzésű turistaúthoz, az út bal oldaláról nyílik a bányabejárat. Természetesen a Makkosmáriai kegytemplom felől a réten keresztül és elérhető. A bányát emlékoszlopok díszítik, padok, asztalok szép, ápolt kirándulóhellyé teszik.

Típus: felhagyott kőfejtő

Lelőhelyfotók:
lelőhelyfotó

további fotók a lelőhelyről >>

Ásványfotók:
ásványfotó

a lelőhely összes ásványfotója >>

Ásványlista:

Ásvány Fotó Ásvány megjelenése a lelőhelyen
dolomit (dolomit csoport) 1 0,5-1 mm-es színtelen, vagy vasoxidoktól festett romboéderek a dolomit repedéseiben, néha már átalakult kalcittá
goethit 1 sárgás-barnás foltok, bevonatok
halloysit 0 az agyagos részek uralkodó ásványa
hematit 1 vörös porszerű halmazok
kalcit 0 színtelen, vagy sárga kalcitos erek, fészkek, dolomit utáni álalakok
kvarc 1 Kovásodott dolomit alkotórésze

© Nagy Mónika 2009-2019