cim
veszély

Kajmáti (Gaja-pataki) dolomitkőfejtő, Bodajk, Bakony és Balaton-felvidék

Geológia: A Balinka és Bodajk közötti út, valamint a Móri árok mentén, az ún. Kajmáti-pusztán fekvő, rendezett bányaudvarral rendelkező kőfejtő felső triász korú fődolomitot tár fel, melynek karsztos üregeit oligocén korú vörös agyag tölti ki. A dolomitképződés és az agyagfelhalmozódás között 170 millió év tel el, így a kialakuló karsztos üregek bőven megteltek kis gerincesek maradványaival(rágcsálók, denevérek, erszényesek), madár-, teknős- és halmaradványokkal, amiket jórészt begyűjtöttek a múlt század elején, de a mai napig a kőfejtő teljesen benőtt tetején,a védett Kajmáti-barlangban valamint a Gaja-szurdok egyes feltárásaiban még fellelhetők. A vörösagyag fedőjében foltokban megjelenik a Csatkai kavicsformáció jellegzetes vulkanikus, magmás és metamorf kőzeteivel, kovás fákkal. Az ásványok a dolomit, valamint a vörös agyag repedéseihez kapcsolódnak.

Leírás: A kőfejtő a bodajki Tölgyes Tábor és Turista-Központ után a Balinka és Bodajk közötti országút mentén fekszik, messziről látható, képkocsival közvetlenül előtte állhatunk meg. A hegy tetején lévő egykori Varjúvár romjait a múlt század elején létrejött kőfejtő semmisítette meg. A Kajmáti-barlangként nyilvántartott 5 méter hosszú karsztüreg védett. A Gaja-patak szurdokvölgye, mely innen nyílik, szép kirándulóhely.

Típus: felhagyott kőfejtő

Lelőhelyfotók:
lelőhelyfotó

további fotók a lelőhelyről >>

Ásványfotók:
ásványfotó

a lelőhely összes ásványfotója >>

Ásványlista:

Ásvány Fotó Ásvány megjelenése a lelőhelyen
apatit csoport 1 Krémszínű, vörös, barna kérgek, foltok, néha kalcittal, a vörösagyagba beágyazott őslénycsontok mentén (még nincs meghatározva, valószínűleg hidroxilapatit)
dolomit 1 A fődolomit vékony repedéseiben, likacsaiban fél mm alatti színtelen, rózsaszín romboéderek
goethit 0 Sárgás-barna foltok, kérgek, markazit utáni álalakok dolomitban, vörösagyagban
hematit 0 Porszerű vörös halmazok, a vörösagyag színező anyaga
kalcit 3 Dolomit repedéseiben színtelen, sárgás 0,5-5 mm-es kristályok, sárgás-barnás, fehér cseppköves bevonatok, vörösagyagban színtelen, rózsaszín, sárgás kérgek, 0,5-2 mm-es romboéderek
kaolinit 0 A vörösagyag egyik kőzetalkotója
mangánoxidok 0 Egyelőre meg nem határozott fekete kérgek, foltok a dolomit repedéseiben, vörösagyagban pár mm-es barnás-lilás csillogó aggregátumok
markazit 0 Ezüstös 0,5-2 mm-es kristályok, rendszeresen goethitté alakul át

© Nagy Mónika 2009-2024