cim
védett terület engedélyköteles veszély

Páris-patak völgye, Nógrádszakál, Cserhát

Geológia: A Nógrádszakáltól É-ra, az ún. Etesi-árokban lévő Páris-patak szurdokvölgye igazi geológiai és turisztikai látványosság, tanösvényként való kiépítése egyre több látogatót vonz. Évtizedekkel ezelőtt híres faopál-lelőhelyként gyűjtőkörökben is ismert volt, mára teljesen kifosztották, pedig régóta védett. Miocénkori üledék (agyag, folyóvizi kavics), vulkáni kőzetek (andezit, riolittufa, piroklasztit), valamint a Veporidákból származó metamorf kőzettömbök is előfordulnak a festői völgyben. Érdekes jelenség a fatörzsök utáni lenyomat-barlangok. Mára legfeljebb néhány kavicsminta gyűjthető, egyébként szigorúan védett terület, ezért fényképezőgéppel "gyűjtsünk". Régi gyűjteményekben azért még lelhetünk innen származó faopált.

Leírás: Szécsény felől Ipolytarnóc felé utazva, Nógrádszakál után (a Kálvária-domb utáni jobb oldali völgyben)keresztezzük a vasutat és a völgy bejáratánál lévő parkolón állítsuk le az autót. A szurdokot a végén kőomlás zárja el, de több helyen mellékvölgyön keresztül felmászhatunk a hegyre is. Nagy ismertető táblák segítik a tájékozódást.

Típus: természetes feltárás

Lelőhelyfotók:
lelőhelyfotó

további fotók a lelőhelyről >>

Ásványfotók:
ásványfotó

a lelőhely összes ásványfotója >>

Ásványlista:

Ásvány Fotó Ásvány megjelenése a lelőhelyen
biotit sor 1 1-2 mm-es lemezes fenokristályok granodioritban
klorit csoport 0 Szürkés-zöldes erek, foltok kvarcitban
kvarc 0 kovás fák, fekete lidit (kovás pala),kvarckavicsok, ritkán kristályos felületek
muszkovit 1 ezüstszürke erek, foltok, kvarckavicsokban
opál 3 sárga, barna, narancsszínű, szépen erezett faopál (mára már eltűnt, ritkán még apró szilánkok, törmelék a kavicsok között)
plagioklászok 1 A granodiorit kőzetalkotja, fehér és szürke 1-3 mm-es fenokristályok, tufákban is előfordul

© Nagy Mónika 2009-2024