cim

Péter hegyi agyagbánya, Budapest III.ker., Pilis és Budai-hegység

Geológia: Úgy tudom az agyagréteg fölött pirit tartalmú ásványok voltak, amiknek lebomlásakor keletkező kénsav ráfolyt az ősmaradványokat ("cápafogakat") tartalmazó agyagra, és gipsz keletkezett. Itt-ott löszbabákat is lehetett találni. Ha jól tudom, akkor középső oligocén kiscelli agyag volt amit bányásztak.

Leírás: A bánya már bezárt, és rekultivált. Valaha az agyagbánya a csillaghegyi téglagyárat látta el agyaggal. A bányától délre volt a temető, amit már szintén felszámoltak, a Pusztakúti út túloldalán volt a téglagyár, aminek a helyén ma lakópark van. A bányától észak-keletre a csillaghegyi Árpád-strand volt, nyugatra pedig egy katonai zavaróadó, amivel a Szabad Európa rádióadásait zavarták. Délnyugatra fenyőerdők voltak, északra volt egy labdarúgó pálya, ami fölött az Ürömi útról be lehetett jutni a területre. A húsz-huszonöt évvel korrábi állapotokhoz képest időközben a bánya építési törmelékkel lett feltöltve, növényzet nőtte be. Ma már csekély esély van arra, hogy bármit is lehetne még találni itt.

Típus: mesterséges feltárás

Lelőhelyfotók:
nincs kép
Ásványfotók:
ásványfotó

a lelőhely összes ásványfotója >>

Ásványlista:

Ásvány Fotó Ásvány megjelenése a lelőhelyen
gipsz 3 Ősmaradványokra ránőtt gipsz jegecek. Sok piszkos kinézetű, de akadnak tiszta, szabályos jegecek is.
kalcit 1 Löszbaba. A hegy déli oldalán ma is található lösz. Feltehetően a az agyagrétegeket helyenként lösz boríthatta.
pirit 1 Igen apró szemcsés pirit a mészkőben. Csigák társaságában volt található.

© Nagy Mónika 2009-2024