cim

Hárs-hegy, Bátori barlang meddője, Budapest II. kerület, Pilis és Budai-hegység

Geológia: A budai Hárs-hegyen lévő Bátori-barlang előtti meddőhányón a barlang kutatásánál, a gömbfülkék, bányajáratok kitisztítása folyamán kitermelt anyagot helyezték el. Miután a barlangban a 13. században, valamint a 18. században vas- és ezüstércet bányásztak és a barlang környéken olvasztó is volt, a hányó és a barlang környéke érdekes anyagot (régészetit is) rejt.
A barlang oligocén korú, ún. hárshegyi homokkő és triász korú, ún. dachsteini mészkő érintkezésénél keletkezett, az ércesedése hévizes tevékenység nyomán alakulhatott ki. A hányóra elsősorban dús vasérc (60-70%-os), kalcit és agyag került. A hárshegyi homokkő kvarc mellett számos érdekes nehézásványt rejt (gránát, amfiból, turmalin, cirkon, korund, magnetit stb.)

Leírás: A meddőhányó a barlang alsó, az anyag elszállításához mesterségesen létrehozott bejárata előtt, alatt fekszik, a Kaán Károly kilátótól kb. 80 méterre. A lelőhely a Szépjuhászné kisvasút-állomástól induló turistaúton érhető el. Kb. félúton jobbra ösvény vezet a régóta felhagyott hárshegyi homokkőfejtőbe, érdemes, ezt is megnézni. Mielőtt a hegy tetejére érnénk, az út bal oldalán régi boltíves ércolvasztó romjai láthatók, a környékén salakokkal is találkozhatunk. A hegy tetején álló kilátótornyot balról kerüljük meg és a lefelé vezető úton egyenesen a barlang felső bejáratához jutunk (előtte fa-híd, ami alatt a 2. bejárat nyílik). A meddőhányó az alatt terül el a hegyoldalon, nyáron növényzet borítja, ezért érdemes tavasszal, ősszel felkeresni a helyet. A barlang mindkét bejárata le van zárva.

Típus: meddőhányó

Lelőhelyfotók:
lelőhelyfotó

további fotók a lelőhelyről >>

Ásványfotók:
ásványfotó

a lelőhely összes ásványfotója >>

Ásványlista:

Ásvány Fotó Ásvány megjelenése a lelőhelyen
barit 1 1-10 mm-es, vékony, vagy vastagtáblás táblás, fehér, sárgás-fehér kristályok, általában goethit vonja be
gipsz 2 markazit mellett, 1-2 mm-es, víztiszta kristályok
goethit 4 barna, földes tömegek, kérgek, foltok, vaskos ércdarabok, konkréciók, pirit és markazit utáni álalakok
gránát csoport 0 narancssárga, barna, vörös koptatott mm körüli szemcsék, kristálytöredékek
halloysit 2 a fehér, ill. rózsaszín agyagkitöltésekben kaolinittel együtt
hematit 4 fekete, fényes tömegek, girbe-gurba gyűrött erek, kérgek, fényes halmazok, pikkelyek, kérgek, homokkőben vörös porszerű halmazok - a hematit tartalmazza a színes ércnyomokat (ezüst, réz, ólom, cink)
hidroxilapatit (apatit csoport) 2 kis emlőscsontok körül képződött sárgás-fehér, néha mangánoxidos bevonatok, barlangi képződmény
jarosit 0 élénk citromsárga porszerű halmazok
kalcit 5 fehér, sárga, 1-30 mm-es kristályok, cseppkövek, borsókövek, erek, foltok
kaolinit 1 fehér, vagy hematit által rózsaszínre,lilára, vörösre festett tömegek, néha szép rajzolatúak
kvarc 0 az oligocén homokkő legfontosabb alkotója, koptatott szemcsék, 2 cm-t is elérő kavicsok formájában
malachit 0 zöld, porszerű bevonatok
mangánoxidok 1 fekete sávok, dendritek, kalcittal együtt
markazit 1 szürke fészkek, erek, hintések a mészkőben
pirit 0 aranyszínű, mm körüli kristályok, hintések
turmalin csoport 0 Zöld, zöldes-fekete, koptatott, pleokroizmussal rendelkező mm körüli szemcsék, kristálytöredékek, az oligocén homokkő egyik alkotórésze

© Nagy Mónika 2009-2024