cim

Arka-patak völgye, limnokvarcit-feltárások, Arka, Zempléni-hegység és Szerencsi-dombság (Tokaji-hegység)

Geológia: Az Arka-patak,az Arka melletti szakaszán miocén korú limnokvarcitos rétegeket tár fel, melyek nagyon szép faopált, kovás fákat tartalmaznak. Ezek a patakmederben, oldalában gyűjthetők.

Leírás: Boldogkőváraljáról Arkára utazunk, a templom mellett (vagy a falu végén) megállhatunk. A kék jelzésű turistautat elhagyva, először földúton, aztán mezőn átvágva a patakmedret célozzuk meg, a hordalék-zátonyokon alacsony vízállásnál kényelmesen gyalogolhatunk észak felé, folyamatosan szedegetve a fákat.
Kovásodott fatörzsdarabok, kalcedon, máj-, viasz-, és mézopál gyűjthető a pataktól északnyugatra lévő hegyoldalban is. A temető mellett, a temetőt jobbról (kelet felől, a patak irányába) kerülő talajúton egyenesen haladva egy sűrű kökényes bozótosba jutunk, ahol az út gyalogösvénnyé szűkül. Itt a "tájvédelmi körzet" táblánál balra fordulunk és a fiatalos, sűrű növésű erdősávon, áthatolva a hegyoldalban a természetes kibúvásokban, a gerincen észak felé haladva a felszínen szép darabok gyűjthetőek.
A lelőhely - a patakvölgy - szárazföldi meghosszabbításának tekinthető az Arka fölötti dióültetvény északi csücskénél a kék jelzésről leváló, Korlátra vezető kb. 2 km-es szekérút. A felszínen lévő törmelék ásványválasztéka azonos a patakmedrével. Szép, bár nem túl gyakori a pirit/markazit utáni goethit a kvarcit felületén, mely a patakban nagy eséllyel nem őrződne meg.

Típus: természetes feltárás

Lelőhelyfotók:
lelőhelyfotó

további fotók a lelőhelyről >>

Ásványfotók:
ásványfotó

a lelőhely összes ásványfotója >>

Ásványlista:

Ásvány Fotó Ásvány megjelenése a lelőhelyen
apatit csoport 1  
diopszid (piroxének) 1  
goethit 3 kovás-vasas konkréciók, az opált, kovás fát barnára színezi
hematit 2 az opált vörösre színezi
kaolinit 2 fehér, vagy vasoxidtól sárga, rózsaszínű laza halmazok
kvarc 17 1-3 mm-es kristályok a faopálok, kovás fák üregeiben
kvarc (kalcedon) 9 fehér, vagy szürkés-kékes gömbös bevonatok
magnetit 1  
mangánoxidok 0 fekete kérgek, foltok, dendritek, az opált feketére festi
opál 10 világos és sötétbarna, szép rajzolatú faopál, ritkábban szürke és vörös színű faopál, üvegopál a faopálok üregeiben
opál (üvegopál) 3  
piroxének 2  
ranciéit 1 sötétszürke-fekete fémfényű, finom lemezes gyűrt, fonatszerű megjelenésű halmazok
szmektit csoport 1  

© Nagy Mónika 2009-2024