cim

Korom-hegy, Bánya-oldal, András-táró közötti bányászati terület, Füzérradvány, Zempléni-hegység és Szerencsi-dombság (Tokaji-hegység)

lelőhelyfotó Év: 2019
Leírás: A malomkő-bánya hányója, kaolinos, vas-oxidos agyag. Jelenleg a bányaudvar elhagyatott, személyautóval csak jó időben, terepjáróval egész évben megközelíthető úton érhető el. A régi beton osztályzóhoz hulladékot hordtak ki, egyébként az erdő lassan visszaveszi, ami az övé.
 
©Tóth György Károly Megnézve: 337 alkalommal  
     
lelőhelyfotó Év: 2019
Leírás: Az András-táró 1973-as kihajtású vágata. Jelenleg nincs lezárva, szabadon be lehet menni. A bejárattól 150 méterre mért oxigénszint 20,6, fulladásveszély - szemben a szén-, és szulfidos érctárókkal - nincs. A barlangásztapasztalatokkal nem rendelkezőknek azonban a behatolást nem javaslom, mert az ácsolat már nagyon rossz állapotban van, ezen felül érdemleges lelettel nem kecsegtet. A táró lényegében kaolinosodott agyagot tár fel, amit szolgáltat, ugyanaz az anyag a hányón is megtalálható.
 
©Tóth György Károly Megnézve: 397 alkalommal  
     
lelőhelyfotó Év: 2019
Leírás: A Korom-hegyi régi horpák maradványai ma is követhetőek, megtalálhatóak a hegygerinc keleti oldalán. A gerinc közelében egyes régi horpákban kisebb tavak, inkább vadmalac-dagonyázók alakultak ki.
 
©Tóth György Károly Megnézve: 348 alkalommal  
     
lelőhelyfotó Év: 2013
Leírás: Az Alsó-kajati táró főtén keresztül újranyitott, és lezárt bejárata.
 
©Mesics Gábor Megnézve: 1070 alkalommal  
     
lelőhelyfotó Év: 2013
Leírás: Az Alsó-kajati táró kaolinos meddője.
 
©Mesics Gábor Megnézve: 768 alkalommal  
     
lelőhelyfotó Év: 2013
Leírás: A Felső-kajati táróra csak a beomlott bejárat, és egy lapos kis meddő emlékeztet.
 
©Mesics Gábor Megnézve: 737 alkalommal  
     

© Nagy Mónika 2009-2022