cim

Egy komoly kérés a feltöltőkhöz

© Mesics Gábor 2013-01-27

Nem akartam rögtön a statisztikai adatok után kissé ünneprontó lenni, de néhány feszítő kérdést sajnos minél előbb meg kell oldani. Sajnos hosszú lesz az írás, de kérem, olvassátok végig.

Rendkívül gyorsan szaporodnak a fotók a honlapon, és ha ez a tendencia folytatódik, hamarosan finanszírozhatatlanná válik.
Ezt a tényt már a kezdetek kezdetén sejtettük, meg is alkottuk a "3 db-os" szabályt, hogy valahogyan megpróbáljuk kordában tartani a minden határon túli feltöltést.
Ezidáig ezt a kérdést rugalmasan, és sok empátiával kezeltük, mivel tudjuk, hogy minden gyűjtőnek a saját példánya a legkedvesebb, és nem csak egy a sok közül, hanem egy konkrét élmény kapcsolódik hozzá, a megtalálás öröme, és a saját munka büszkesége.
Ezt persze nem lehet egy fotón láttatni, de aki nem csak a fotóban gondolkodik, - hanem emberekben is, akik veszik a fáradságot, kijárnak gyűjteni, és örömüket meg kívánják osztani másokkal is -, az hajlamos elnéző lenni.
Számítottunk emellett némi önmérsékletre is, hogy a 3 db-os szabályt nem mindenki értelmezi úgy, hogy hármat fel kell tölteni.

Most megvettük már azt a plusz tárhelyet is, amit még évente ki szándékozunk fizetni, és már az is elkezdődött töltődni, pedig még vannak lelőhelyek szép számmal amik még nincsenek fenn, vannak ásványfajok, amiknek még egy fotója sincs, és vannak még gyűjtők is, akik még nem jelentek meg példányaikkal. Nem mondom, hogy még nem bírnánk egy kis plusz tárhelyet finanszírozni, de csak ha van értelme.

Ennek fényében mi az, amit szeretnénk kérni tőletek:

1.): Kezdjük a "3 db-os" szabállyal: - hogy kedvenc klasszikusomból, a Gyalog-galoppból idézzek (nem szó szerint):
Az antióchiai szent kézigránátról: "Húzd ki a szent biztosítószeget, aztán számlálj el háromig, se többet, se kevesebbet. Három legyen, ameddig számolsz, és ameddig számolsz, az három legyen. ...négyig ne számolj ezért... az ötöst szádra ne vedd"
2012 végén 803 db fotó szegte meg a szabályt, a csúcs túllépés a 3=22, de többen is úgy gondolták, hogy a három az egy tíznél nagyobb szám.
Továbbra is ragaszkodunk ahhoz az elvhez, hogy önhatalmúlag, figyelmeztetés nélkül nem törlünk semmit, rátok vár a feladat, hogy ahol elszállt a darabszám ott eldöntsétek, melyek azok, amiket mindenképpen láttatni akartok a többiekkel. Nehéz feladat, mi csak annyit tudunk segíteni, hogy ha valaki nem tudná, hol lépte túl a határt, akkor küldhetünk egy excel táblázatot róla. (egy e-mailt kérünk, ha ez szükséges).
Február végéig szerintünk elegendő az idő, hogy ez megoldódjon, utána kénytelen-kelletlen saját kezünkbe kell venni a megoldást.
Nem tudjuk garantálni, hogy az a feltöltő szája íze szerint fog történni, mivel mi a csak a fotó alapján tudunk dönteni.
2.): Van, amit a 3 db-okat kimutató program nem lát: ezek az "alibi ásványok", amik mangánoxidok, vasoxidok (illetve változataik) formájában jelennek meg, és egy újabb kvarcot, vagy kalcitot fednek. Egy ideig viccesnek tűnt a trükközés, most már egyre kevésbé.
Ha mindenki nekiáll (mivel mások is trükköznek, miért ne ?), akkor 503 lelőhely, x 61 feltöltő, x 3 db = 92049 db mangánoxid, ugyanennyi vasoxid.
Ha már egyszer átnézitek a feltöltéseiteket, legyetek tekintettel erre is, és az "alibi ásványokat" szüntessétek meg.
A kalcitnak nevezett, de valójában mészkőből álló kövületek, és kőbelek hasonló elbírálás alá esnek...

3.): Gondoljátok meg, hogy kell-e a második, harmadik fotó is, ad-e többlet információt, többlet élményt. Ha találtok valami újabbat, akkor inkább cseréljétek ki az egyik meglévőt. Akik folyamatosan nyomon követik a honlapot, azok ezt értékelni fogják.
Mellesleg jobban áttekinthető lesz az adatmennyiség, amellett hogy a dinamikusság nem változik.
4.): Képszerkesztés, képméretezés: A program automatikusan behatárolja a maximális képméretet, és átméretez, enélkül már régen vége lett volna a tárhelynek. Jelenleg az átméretezés az 1200 x 900-hoz van beállítva, néha szükség is van erre, de legtöbbször nem. Bőven elég lenne az 1024 x 768 pixel, ami megjelenítéskor ugyanúgy látszik. A nagyobb képméret 30%-kal több helyet foglal, ugyanekkora tárhelyen ez több mint 2000 fotó pluszt jelenthet.
5.): A lelőhelyfotók száma is feltűnően magas, kérlek benneteket, jól gondoljátok meg, hogy a feltölteni kívánt fotó ad-e többlet információt, a meglévők mellé.

Ne tekintsétek ezt valami kukacoskodásnak, vagy ultimátumnak, ez inkább egy kétségbeesett kérés, hogy ne kelljen minőségromboló változtatásokat végrehajtani (képméret csökkentés, vagy képminőség csökkentés), a fenntarthatóság miatt. Pénzt senkitől nem kérünk, a szponzorok pedig nem tolonganak.
Végül:
- egy kivételt azért teszünk, mivel abban egyetérthetünk, hogy a Tóth Laci fotóira nem alkalmazzuk a szabályt, egyrészt azért, mert leginkább mások csúcs darabjait, ritka ásványait, és múzeumi darabokat tesz fel, másrészt a minőségre sem lehet panasz
- akiknek eddig írtunk, de a javítást, vagy törlést nem végezték el, azok kifogásolt fotóit február végével törölni fogjuk.
- továbbra is ragaszkodunk ahhoz, hogy bárki részt vehet a munkában, nem egy elit klubot akarunk működtetni, inkább egy egymást segítő, informatív hálózatot. Vegyétek figyelembe azt is, hogy senki sem profi gyűjtőként, és fotósként kezdte, számos feltöltő komoly minőségi
fejlődést mutatott már, csak idő, türelem és megértés kellett, hogy ezt véghezvigyék.

Remélem megértettétek a céljainkat ezzel az írással, és február végén nem terheltek ránk sok munkát, és nehéz döntéseket.

Akik folyamatosan követik a honlapot mostanában észrevehették, hogy elkezdődött a fotók számának csökkenése, jó lenne, ha mindenki követné a példákat, illetve nem a többiek fotóit számolgatná, hanem a sajátjait nézné át kritikus szemmel, a fentiek alapján.

Amikor ezt a mondatot is elolvasod, akkor ideje megköszönnöm a türelmedet, hogy végigolvastad, és remélem, hogy megértetted a célunkat a honlap fenntarthatóságával, és minőségével kapcsolatosan.

Köszönettel:
Mesics Gábor és Nagy Mónika

© Nagy Mónika 2009-2024