cim

A gyűjtők újabb megszorítása vagy végre tiszta víz a pohárba?

© Körmendy Regina 2016-01-21

Az 55/2015(IX.18,) FM rendelet a földtani alapszelvények és földtani képződmények védetté nyilvánításáról és természetvédelmi kezelési tervéről.

Az utóbbi időben elszaporodtak az illegális ásványgyűjtéssel kapcsolatos incidensek és sokan az új FM rendeletet mondanák bűnösnek, holott egyáltalán nem jelenti az érvényes jogszabályok szigorítását, hanem végre tisztázza a gyűjtéssel és kutatással kapcsolatos fogalmakat (igazából az eddig is jogkövető gyűjtő előnyére, aki már attól is kezdett rettegni, ha felvett egy kövecskét az útról), és összeszedett néhány földtani képződményt, amit külön levédetni kívánt és ami mellesleg rá is szolgál a védettségre, még akkor is, ha az néhány esetben elkésett. Hogy tévedésbe ne essetek – a rendelethez csatolt lista a már meglévő védettségi térképek, listák (mint pl. a TIR rendszer, földtani alapszelvények listája) a földtani értékre koncentráló bővítését szolgálja és nem jelenti azt, hogy csak a mellékletben leírt helyeken kell illedelmesen közlekedni és trezorba zárni ásót, kalapácsot. Ugyanis Magyarországon a legtöbb hely NEM a földtani, ásványi értéke miatt védett, hanem biológiai (növények, állatok) értéke miatt és ezekre ugyanúgy (gyakorlatilag még inkább) vonatkozik a zavarási tilalom. Négy, rendeletnél magasabb rendű jogszabály (azaz törvény) korlátozza a mozgásunkat:
- a természetvédelmi törvény, mely akár a turistaútról való letérést is tilthatja (pl. a fokozottan védett területen)
- az erdőtörvény, mely tiltja az erdőtalaj bolygatását (függetlenül az adott terület védettségétől!)
- a bányászati és államháztartási törvény, mely tiltja a föld alatti (felhagyott, időszakosan művelt, saját kezűleg létrehozott) lelőhelyeken
Ezekhez természetesen még tulajdonjogi korlátozások is jönnek.

Ha tehát valakit elkapnak ásóval, kalapáccsal az erdőbényei fás legelő opálfeltárásain, akkor nem azért büntetik meg, mert már megint van ilyen átkozott új rendelet, vagy mert féltik az opálokat, hanem azért, mert 1990. óta természetvédelmi terület és nincs egy turistatérkép, ami azt nem jelzi. Meg kell jegyezni, aki esetleg még birtokolja Garami László 1993-as TVT-útikalauzt, azt ne vegye alapul, ha kővadászatra indul – sajnos rég elavult.

Az 55/2015-ös FM rendelet nem tiltja tehát az ún. kézi mintaszedést (szerszámok alkalmazása nélkül) a talaj fölötti törmelékből a felsorolt helyeken – minden másnemű beavatkozást (helyreállítással együtt) a tudományos kutatókra bízza.

Honnan szerezhetünk tudomást azokról a helyekről, ahol természetvédelmi okokból korlátozzák a gyűjtést:
(1) az „ex lege” védett helyekről (pl. barlangok) a természetvédelmi törvény tájékoztat
(2) a Nemzeti Parkok védett területeinek (TVT, Tájvédelmi körzetek, fokozottan védett területek) terjedését a turistatérképek (gyakran helyszínen felállított táblák) jelzik
(3) A földtani alapszelvények – sajnos csak az 1985-1991 közötti állapotát tükrözve – az MFGI honlapján találhatók: tájegységek szerinti lista
(4) A Természetvédelmi Hatóság honlapján több helyen is lehet kutakodni. Itt találjuk meg a védett földtani alapszelvények listáját: http://www.termeszetvedelem.hu/index.php?pg=menu_2237 , a cikk írásának idején a rendelet előtti állapotban (2015. március). Hasznos a Természetvédelmi Információs Rendszer (TIR) térképe http://geo.kvvm.hu/tir/ is, melynek segítségével igen pontosan kiszúrhatnánk az általunk látogatni kívánt területek védettségi szintjét, hacsak mindenütt helyesen rakták volna fel – sajnos – mint minden emberi kezdeményezésnek – ott is találhatók tévedések, hibák, de azért nagyjából jól használható.

Ha valaki kíváncsi arra, hogy mi várható az ásvány- és őslénygyűjtés szabályozása területén, akkor figyelmesen olvassa el a Magyarhoni Földtani Társulat (www.foldtan.hu) dokumentumtárában elérhető 7. és 8. számú vitaindító dokumentumokat. Ezek a gondolatok már jó 5 éve vannak terítéken és valószínűleg 1-2 éven belül rendelet formájában visszaköszönnek majd.
Egy dolog vezéreljen bennünket mindenütt – a jogszabályok nem ismerése nem óv a büntetéstől!

Jó Szerencsét!

© Nagy Mónika 2009-2024