cim

"Lelőhely" (2007-2009) digitalizálása

2019-02-11

Megkezdtük a Lelőhely régi (2007-2009), csak fénymásolatban létező számainak digitalizálását. Az első két szám már olvasható a Geománián, a maradék tíz példány a tervek szerint még idén felkerül.

A digitalizálásról bővebben:

A Lelőhely korai számai kis példányszámban, fénymásolva készültek, és ez korlátozza a lehetőségeinket a digitális megjelenítésben. Legegyszerűbb lett volna, ha csak beszkenneljük az oldalakat, de így a szövegeket is képként értelmezné a számítógép, nem értelmes szövegként. Ehelyett úgy döntöttünk, hogy átengedjük az oldalakat egy szövegfelismerő programon (ABBY FineReader), így a cikkek szövegei kereshetők lesznek a pdf-en belül és az interneten is. A fotók, ábrák szkennelve kerültek be, megtartva a fekete-fehér, rossz minőségű változatot. Csak néhány esetben tettünk kivételt, amikor megtaláltuk a Geománia lelőhelyfotói között a már digitalizált fotót.
Ezekből az elemekből állítottuk össze az eredetinek megfelelő újságokat, csak egészen minimális eltérések vannak az eredeti újsághoz képest. Egyedül a lapis.de külföldi börze naptárait hagytuk ki, ami felesleges és elavult információt tartalmaz.

© Nagy Mónika

© Nagy Mónika 2009-2021