cim
engedélyköteles

Mogyorós-domb, Sintérlapi és Kecskevári mészkőbányák, Sümeg, Bakony és Balaton-felvidék

Geológia: A sümegi Mogyorós-dombon nem csak a védett neolitikus tűzkő-bánya található, hanem két mészkőfejtő is. A már felhagyott Sintérlápi kőfejtőt geológiai tanösvénnyé alakították át, védett geológiai szelvényt is tartalmaz. E kőfejtő alsó szintjén és nyugati falán tengeri liliomok vázait is tartalmazó, kréta korú Tatai mészkő látható, mely jellegzetes vörös színű kalcitereket rejt. A bánya többi részét felső-kréta korú, Rudista kagylókat tartalmazó Ugodi mészkő foglalja el, a felső peremén megjelenik a rétegezett Polányi márga. A védettsége miatt a Sintérlápi kőfejtőben gyűjteni már nem lehet. A mögötte lévő, a Zalakerámia Zrt. által művelt kétszintes kőfejtő szintén a Rudista kagylókban és Actionella csigákban gazdag felső-kréta korú Ugodi mészkövet tárja fel, amihez az északi oldalon Polányi márga társul. A bejáratnál azonban a tűzkőbányából ismert alsó-kréta korú tűzkő is megjelenik. A bányaudvaron heverő illetve a friss robbantás körzetében lévő kőtömbjeinek Rudista (Hippurites) kőbélüregeiben változatos méretű és megjelenésű kalcitkristályok gyűjthetők. A bánya déli részén kis foltokban szürke márga is megjelenik, melyben a régi leírások szerint cm-es pirit konkréciók is előfordultak.

Leírás: A működő bánya a város déli határában a Tapolca-Celldömölk vasútvonal mentén helyezkedik el. Közúton Bazsi felől a városba beérve a vasúti átjáró után az első utcába jobbra kanyarodva jutunk a bányához. Az utolsó házak után az aszfaltút földútra változik, a földút végén sorompó jelzi a bánya bejáratát. A gyűjtéshez a Zalakerámia Zrt. engedélye szükséges. Ha meg akarjuk tekinteni a geológiai tanösvényt, a működő bánya bejárata előtt balra tartva érünk a már erősen benőtt bányaudvarba. Az ásványlista kizárólag a még működő Kecskevári kőfejtő ásványait tartalmazza.

Típus: működő kőfejtő

Lelőhelyfotók:
lelőhelyfotó

további fotók a lelőhelyről >>

Ásványfotók:
ásványfotó

a lelőhely összes ásványfotója >>

Ásványlista:

Ásvány Fotó Ásvány megjelenése a lelőhelyen
aragonit 1 Az ép kagyló- ill. csigahéjak anyaga kivül hófehér, belül sárgás, bárnás, gyakran keresztbe csíkozott szálas aragonit
goethit 0 A mészkő repedéseiben, kalciton, por alakú hintések, cm-es foltok, a Polányi márgában néha szideritet is tartalmazó 5-15 cm-es konkréciók, a kalcitot sárgára festi
hematit 0 Vörös porszerű halmazok,foltok, elsősorban a vasoxidos márgában, a kalcitot vörösre, rózsaszínre festheti
kalcit 3 A kőfejtő uralkodó ásványa. Főleg az ősmaradványok, 20-30 cm-es Rudista ( Hippurites) kagylók, Actionella csigák belsejében, változatos formában, 2-20 mm-es nagyságban jelenik meg, színtelen, fehér, sárga,rózsaszín, vörös vagy irizáló romboéderekben, ritkábban szkalenoéderekben.
kvarc 1 A kőfejtő bejáratánál szürkés-barnás, néha fekete kovás gumók, ill. pados tűzkő formájában
mangánoxidok 0 Fekete dendritek, foltok, kérgek
pirit 0 A bánya d-i részén, szürke agyagmárgában, cm-es konkréciók, nagyon ritka. A szürke agyagmárgát már nagyjából meddőre hordták a bányan kívüli területre.
sziderit 0 Halvány barna, ill. irizáló, 1-3 mm-es romboéderek vasas konkréciók belsejében

© Nagy Mónika 2009-2024