cim

Nógrádi szénmedence mátraaljai telepei, meddőhányói, Bátonyterenye, Mátra

Geológia: Bátonyterenye (Nagybátony) környékén 1894-ben nyitották meg az első szénbányát, de ipari termelésbe csak 1907-ben kezdték. A Mátra vulkáni kőzetei (andezit, riolit) a miocén korú barna kőszenet sok helyen koksszá alakították át, amely jelentősen befolyásolta minőségét. 1967-től kezdve folyamatosan csökkentették a termelést, ma az egész nógrádi szénmedencében már csak Kazáron bányásszák a szenet. Bátonyterenye környékén sok helyen találunk meddőhányót (többségük már rekultivált, ill. magára hagyott, a természettől által visszafoglalt), így pl. Tiribes-pusztán, a Katalin-aknához (Agáros-tetőhöz) vezető út mentén az erdőben, ill. Kányáspusztán. A meddőhányók aktuális állapotáról nincs információm, 1999-ben igen jó gyűjtőhelyek voltak, elsősorban a Tiribes-pusztán lévő, fojtott égésű hányók csodálatos másodlagos ásványokat produkáltak. Kányáspusztán inkább a szalmiák-vázkristályokra lehetett vadászni, melyek a már benőtt hányón a fű között lehetett felszedni. Megjegyzés: a másodlagos ásványok (elsősorban szulfátok) tudomásom szerint még nincsenek bevizsgálva, akár újdonságok is lehetnek.

Leírás: A hányók többsége a Nagybátony-Központi telepen keresztül vezető útról érhető el ,így pl. a vörös salakhányó, ill. a szénmeddők az út mentén helyezkedtek el, a Tiribes-pusztai hányókat Nagybátony felől a vasúti sínek előtt balra lekanyarodva lehetett elérni, gépkocsival is járható úton. A Kányás-pusztai hányó az országútról a Sulyom-tető mellett lekanyarodó aszfaltútról érhető el.
2014-ben már a hányókból semmi sem volt meg, teljesen eltűntek, valószínűleg már évekkel ezelőtt. A gyűjtés már lehetetlen, mindenki becsülje meg az innen származó darabjait.

Típus: meddőhányó

Lelőhelyfotók:
lelőhelyfotó

további fotók a lelőhelyről >>

Ásványfotók:
ásványfotó

a lelőhely összes ásványfotója >>

Ásványlista:

Ásvány Fotó Ásvány megjelenése a lelőhelyen
amfibolok 0 fekete, zöldes-fekete léces kristályok andezittufában, kőzetalkotó
aragonit 1 fehér, 1-2 mm-es tűs kristályok
biotit sor 0 bronzszínű, vagy sötétbarna hatszögletes, 1-2 mm-es táblák andezittufában, kőzetalkotó
copiapit (copiapit csoport) 1 élénk sárga, porszerű, vagy szemcsés halmazok az égő hányókon
epsomit 0 fehér porszerű, vagy szálas halmazok, mindegyik hányón fordulnak elő, elsősorban thénardittal együtt
gipsz 1 1-5 mm-es szürke léces kristályok, tűs csoportok
goethit 1 színes bevonatok vörös salakon, fekete kérgek, barna földes halmazok
kalcit 1 szürke, fehér erek, kérgek, 1-3 mm-es kristályok
kvarc 1 a szénben található kovás fákban, kovásodott szénben, fenokristályok a hányókon található riolitban, riolittufában
mascagnin 0 szürkésbarna kérgek, cseppkőszerű képződmények, elsősorban az égő hányón
rozenit 0 fehér porszerű halmazok
szalmiák 2 1 cm-t is elérő színtelen kristályok, vázkristályok, fehér, vagy halványsárga kérgek, majdnem minden hányón előfordulnak
sziderit 1 barna, vörösös 1-3 mm-es romboéderek
terméskén 2 sárga, 1-5 mm-es kristályok, vázkristályok az égő hányón
thénardit 0 szálas, lisztszerű fehér kiválások, epsomittal együtt, majdnem minden hányón fordul elő

© Nagy Mónika 2009-2024