cim
védett terület veszély

Halom-hegy, bazaltbánya, Mencshely, Bakony és Balaton-felvidék

Geológia: A Mencshelytől D-re kb. 2 km-re található kúp (399 m) K-i és DK-i lejtőjén a bazalt a Nagyvázsonyi Mészkőre települ kb. 290 és 340 m tszf. magasságban. Ebből a bazalttakaróból egy 500-600 m hosszú, kb. 150 m széles lávanyelv nyúlik le dél felé kb. 260 m-ig. Erre utal a hegy déli lejtőjén található kis piroklasztit feltárás két bazalt szint között. A bazalttest a pannóniai üledékekbe bevágódott völgyet kitöltő lávafolyás. Kb. 340 m magasságban jelenik meg a Halom-hegy egyetlen tufafeltárása, mely már a következő kitörési fázis kezdetét jelzi. Az utolsó fázis hozta létre a Halom-hegy mai csúcsát, ahonnan a láva K-i irányba folyt ki. A záró szakaszban vörös salakos bazalt keletkezett, amelybe fekete bazalttal kitöltött telér nyomult be.

Leírás: Gyalogosan Mencshely és Dörgicse felől a piros turistaúton közelíthető meg. Autóval a Mencshely-Dörgicse útról a hegy DNy-i lábánál K-i irányba lekanyarodva a kék, majd piros turistaúton érhető el a bánya.

Típus: felhagyott kőfejtő

Lelőhelyfotók:
lelőhelyfotó

további fotók a lelőhelyről >>

Ásványfotók:
ásványfotó

a lelőhely összes ásványfotója >>

Ásványlista:

Ásvány Fotó Ásvány megjelenése a lelőhelyen
diopszid (piroxének) 1 1 mm körüli, világoszöld prizmás kristályok kvarcxenolitok reakciókoronájában vagy piroxénes ereiben.
kalcit 1 Fehér bekérgezések, gömbös aggregátumok.
kvarc 1 Színtelen, kissé barnás aprószemcsés, ritkán akár 5 mm-es kirstályok kvarcxenolitokban.
szmektit csoport 0 Barnás bevonatok más ásványokon, xenolitokon.

© Nagy Mónika 2009-2024