cim
védett terület veszély

Volt tsz-kőfejtő, Rakaca, Cserehát

Geológia: A több kis bányaudvarból álló felhagyott kőfejtő karbon korú fehér-kékesszürke sávos durvakristályos "rakacai márványt", valamint sötét kékesszürke, finomabb kristályos mészkövet tár fel. A kőfejtő a Rakacai Márvány Formáció - Verebeshegyi Mészkő Tagozat típusszelvénye. Az ásványok a kőzet elválási lapjaihoz kapcsolódnak.
A kőfejtő előtt futó patak mentén, a meder partfalában kvarcos-kalcitos-muszkovitos darabokra bukkanhatunk.

Leírás: A kőfejtő a lelőhelyek listájára korábban már felvett rakacai községi kőfejtőtől 600 - 700 m-re nyugatra található. Megközelíthető egyrészt az említett kőfejtőtől erdészeti úton, majd a Bátor-patak partján haladva, a Verebes-hegyet délről megkerülve (kb. 1 km). Van "sportosabb" lehetőség is: Rakacáról Rakacaszend felé indulunk, majd a rakacai focipályától kb. 300 m-re a Rakaca-patak és az út közötti tisztáson leparkolunk. A patakon vagy átugrunk (1,5 m széles, 80 cm mély), vagy a leszakadt partfal alatt átsétálunk (4 m széles, 15 cm mély). A számok a 2012. április 8-i állapotot jellemzik. A patak túloldalán kb. 200 m-t kell a volt üzemi úton sétálnunk a kőfejtőig. Ásványokat az eróziós törmelékben keresgéljünk, a függőleges, repedezett bányafal megközelítése - szerintem - életveszélyes.

Típus: felhagyott kőfejtő

Lelőhelyfotók:
lelőhelyfotó

további fotók a lelőhelyről >>

Ásványfotók:
ásványfotó

a lelőhely összes ásványfotója >>

Ásványlista:

Ásvány Fotó Ásvány megjelenése a lelőhelyen
goethit 2 barna kérgek, pár mm vastag héjszerű képződmények, helyenként feltehetően markazit utáni keskeny, szemcsés sávok
kalcit 3 2-5 mm-es piszkosfehér, sárgás, szürkés kristályok, gömbös, borsóköves kiválások, vaskos, pátos tömegek
kvarc 3 vaskos tömegek, az üregekben ritkán alig felismerhető, torzult kristályokkal
muszkovit 3 ezüstszürke hullámos, lemezes halmazok vagy magányos lemezkék

© Nagy Mónika 2009-2024