cim

Ásványok fotózása 3. A makrofotózás

© Tóth László 2010-11-23

Sajnos ásványaink nagy része a 0,5-2mm nagyságban mozog. Lupéval és sztereó mikroszkóppal kell rendelkeznünk, hogy ez a csodálatos mikrovilág feltáruljon. Gyakran az ásványaink az idő múlásával átalakulnak, szétesnek, vagy egyszerűen elvesznek. Mit tudunk tenni, hogy megörökítsük őket? Fotózzuk le őket. Eddig egyszerűnek tűnik, de mégsem az.
Nem elég egy bevált fényképező, olvasólámpa vagy napsütés. Ilyenkor már komolyabb dolgokat kell beszereznünk. Makro és mikro fotózásról akkor beszélünk, ha a leképezési arány 1:1-xx:1. A leképezési arány nem más, mint az .......

Tovább a teljes cikkre >>


Ásványgyűjtői etika a szomszédoknál (Ausztria)

© Körmendy Regina 2010-11-16

Nyugati szomszédunknál a természeti adottságokból fakadóan évszázadok óta az ásványgyűjtést nemcsak hobbinak, hanem gyakran megélhetési lehetőségnek is tekintették, így a hivatásos ásványgyűjtő (Strahler) társadalmi elismerést is kapott. Az egyre szűkülő források azonban a hatóságokat szigorú fellépésre, a gyűjtőket önmérsékletre és tevékenységük részletes szabályozására kényszerítették.
Ausztriában ugyan létezik országos jogszabályozás is, de ez csak keretet ad a tartományi jogszabályoknak, így az ásványgyűjtők is tartományi szervezetekbe (egyesületekbe) tömörülnek, melyek igyekeznek figyelembe venni a helyi adottságokat, ezért egymástól eltérően .......

Tovább a teljes cikkre >>


Ásványgyűjtés vékony jégen: tulajdonjog és egyéb korlátozó jogszabályok

© Körmendy Regina 2010-09-17

A gyűjtők többsége talán nem is sejti, hogy minden egyes gyűjtőút alkalmával alkotmányt, törvényt, rendeletet sértő tevékenységet folytat, azaz egy olyan határmezsgyén mozog, melyen bármikor csíkosra válthatja ruházatát. A természetvédelmi előírásokkal úgy-ahogy még tisztában vannak és lelkiismeretes, tudományos és a nem kereskedelmi célból gyűjtő ezeket igyekszik be is tartani. Már más a helyzet, ha az alkotmányba, Polgárjogi törvénykönyvbe és egyéb hatósági jogszabályokba ütközik a munkája, itt gyakorlatilag nulla az emberek jogismerete.
Mivel a szabálysértésekről szóló, 1999.évi LXIX.törvény .......

Tovább a teljes cikkre >>


Ásványgyűjtés és természetvédelem

© Körmendy Regina 2010-08-23

2001.március 18.-án , a XIX. Miskolci Ásványfesztivál keretében a felelős hatóságok, szakemberek és néhány gyűjtő részvételével Kerekasztal Konferenciát rendeztek az ásványgyűjtés jogi szabályozásáról. Azóta sok idő telt el, közben megszületett a szakmailag kifogásolható 21/2007.(VI.20.) KvVM rendelet a védett ásványokról , de a szabad rablás szüntelenül folytatódik, hiszen az utóbbi rendelet csak néhány fajt (nem lelőhelyet!) érint, és ezek közül is néhány már nem hozzáférhető.
Az ásványgyűjtőt éltető lelőhelyek száma folyamatosan csökken, akkor is, ha néha új lelőhelyekről .......

Tovább a teljes cikkre >>


Ásványok fotózása-2 ( Kiegészítés Mesics Gábor cikkéhez )

© Tóth László 2010-07-26

Alapjában fotózás szempontjából meg kell különböztetni:


In situ képek:

Sajnos ez az a módszer, amire nem lehet felkészülni. Bányafal, robbantás, megnyílik egy üreg és meg szeretnénk örökíteni. Lehet szakadó eső, szikrázó ellenfény, borult idő, vagy sötét bányavágat. Kevesen vannak, akik kiegészítő vakuval, derítő ernyővel és objektívek, szűrők hadával mennek gyűjteni. Ilyenkor a kép minőségére nagyon kevés hatást .......

Tovább a teljes cikkre >>


Néhány tipp ásványfotózáshoz

© Mesics Gábor 2010-07-18

Hazai ásványaink sajnos nem olyan méretűek, hogy fényképezésük hagyományos módszerekkel megoldható lenne, a biztos megoldást nyújtó felszerelések pedig olyan drágák, hogy az anyagilag jobban eleresztett országokban is a gyűjtőklubok közösen szerzik be. Azért akadnak olyan olcsóbb megoldások is, amikkel nagyot javíthatunk a fotók minőségén, illetve fotózhatunk olyan példányokat is, amelyeket csak sejteni lehetett eddigi fotóinkon.
Én csak a saját módszeremet és tapasztalataimat írom le, ez nem a kőbe vésett megoldás, inkább ötletadás azoknak, akik nem tudnak továbblépni.
Alapvetően .......

Tovább a teljes cikkre >>


Összesen: 3 oldal

<<  < 1 2 3 >  >>

© Nagy Mónika 2009-2019