cim

Illés Zoltán ásványfotói

opál foto

opál, mangánoxidok


Leírás: 12 mm széles fehéres-mézszínű opáldarab 3-5 mm-es mangándendritekkel. A '90-es évek végén gyűjtötte húgom, Illés Zsuzsi.
Lelőhely: Ósva-patak völgye, Kurta-bérci patak védett opálfeltárásai, Telkibánya, Zempléni-hegység és Szerencsi-dombság (Tokaji-hegység)
 
©Illés Zoltán Megnézve: 387 alkalommal  
     
hematit foto

hematit


Leírás: 8 mm-es hematit kristálycsoport alapkőzeten. 1995-ös gyűjtés.
Lelőhely: Bauxitkülfejtések, Gánt, Vértes
 
©Illés Zoltán Megnézve: 485 alkalommal  
     
kvarc (kalcedon) foto

kvarc (kalcedon)


Leírás: 5 mm-es kalcedon-ujjak a diatómaföld-bánya udvarából, a legszebb levéllenyomatokat tartalmazó kőzetből. Maga az üreg 7 mm-es. 2012-es gyűjtés.
Lelőhely: Ligetmajor, Diatómaföld-bánya és attól K-re lévő vízmosások, Erdőbénye, Zempléni-hegység és Szerencsi-dombság (Tokaji-hegység)
 
©Illés Zoltán Megnézve: 345 alkalommal  
     
opál (nemesopál) foto

opál (nemesopál)


Leírás: 2008-ban gyűjtött nemesopál. 7 mm-es átmérőjű sötét alapszínű üregkitöltés, mely sötét acélkék és méregzöld színekben játszik. A képen balra fent látható másik opálos üreg is nemesopál, narancssárga-vörös-zöld-citromsárga színekben játszik, 12 mm-es, de kevésbé látványos, mint a szemünkbe ötlő üreg, és sajnos szinte lehetetlen olyan képet készíteni, amelyiken mindkettő éppen jól látszik. Jellemzője még a példánynak, hogy benne az opalizálás hatalmas felületeken történik.
Lelőhely: Ósva-patak völgye, Kurta-bérci patak védett opálfeltárásai, Telkibánya, Zempléni-hegység és Szerencsi-dombság (Tokaji-hegység)
 
©Illés Zoltán Megnézve: 809 alkalommal  
     
galenit foto

galenit, kalcit, kvarc


Leírás: 2 cm-es galenitkristály kalcitban, tetején apró kvarckristály-csoporttal. Édesanyám, Illés Béláné gyűjtötte 2010-ben.
Lelőhely: Béke-táró, Parádsasvár, Mátra
 
©Illés Zoltán Megnézve: 269 alkalommal  
     
galenit foto

galenit, kalcit, kvarc


Leírás: Galenit kristályok kalcitban. A kristályokon apró kvarcok pihennek. Édesanyám, Illés Béláné gyűjtötte 2010-ben. A nagyobbik kristály 1,7 cm élhosszúságú, legnagyobb kiterjedése a 2 cm-t is meghaladja.
Lelőhely: Béke-táró, Parádsasvár, Mátra
 
©Illés Zoltán Megnézve: 274 alkalommal  
     
kvarc foto

kvarc


Leírás: Valamikor a 90-es években a Pap-erdőt keresve botlottunk egy horpába, kb. 50-100 méterre északkeletre az erdőszéli klasszikus lelőhelytől. Az itt talált kristálycsoportok elütnek a tipikus Pap-erdei daraboktól, inkább a Jó-hegy és a Gordon-bérc jellemző darabjaira hasonlítanak. A képen látható példányt ajándékba kaptam Borbély Bélától. Az alapján 4,5 cm széles, a legnagyobb kristály 2,5 cm magas. Ennél sokkal nagyobb, hasonló minőségű darabok is előkerültek innen.
Lelőhely: Pap-erdő, Kecske-hát, felszíni hidrokvarcit-kibúvások, Telkibánya, Zempléni-hegység és Szerencsi-dombság (Tokaji-hegység)
 
©Illés Zoltán Megnézve: 437 alkalommal  
     
kalcit foto

kalcit


Leírás: 1980-as évekbeli, régi gyűjteményből vásárolt példány. A tövüknél barna színű fehér kalcit-szkaleonéderek, érces telérdarabon. A darab szélessége 55 mm, a legnagyobb kristályok hossza a 10 mm-t is meghaladja.
Lelőhely: Altáró, és a Gyöngyösoroszi ércbánya mélyszintjei, Gyöngyösoroszi, Mátra
 
©Illés Zoltán Megnézve: 297 alkalommal  
     

Összesen: 3 oldal

<<   < 1 2 3 >   >>

© Nagy Mónika 2009-2019